Filters:

Prijs
15 41
Fabrikanten
meer... minder
Type Artikel
meer... minder
meer... minder
Geschikt voor
meer... minder
Filter
 

Pedaal gereedschap

Koop jij een nieuwe fiets, of wil je van kliksysteem wisselen dan omtkom je er niet aan om je pedalen te vervangen. De pedalen van je racefiets of mountainbike vervang je gemakkelijk zelf wanneer je over het juiste pedaal gereedschap beschikt. Sommige pedalen zijn met een inbussleutel te vervangen of met de welbekende 15mm pedaalsleutel. Wij hebben drie pedaalsleutels van CyclusMarwi en Topeak voor jou geselecteerd waarmee jij je fiets binnen enkele minuten van nieuwe pedalen voorziet!

Pedalen van de racefiets of mountainbike vervangen

Niet alleen wanneer je nieuwe pedalen hebt aangeschaft komt een pedaalsleutel van pas, ook in het kader van onderhoud plegen aan je fiets,is het verstandig om ook de pedalen zo nu en dan los te halen en deze schoon te maken. Zo voorkom je dat vuil ophoopt en voor gepiep en gekraak gaat zorgen.

Zoals gezegd kun je de pedalen van je fiets gemakkelijk zelf vervangen wanneer je over het juiste gereedschap beschikt. 
Ga je je pedalen vervangen dan is het in de eerste plaatst belangrijk om erop te letten of je het linker of rechter pedaal hebt. Dit staat altijd op het pedaal aangegeven middels een L of een R. Daarnaast kun je de kant van een pedaal herkennen aan de schroefdraad, deze gaan namelijk altijd tegen de richting in waarin je trapt. Dit om te voorkomen dat je tijdens het fietsen je pedaal los kunt trappen.

Oude pedalen verwijderen

Bij het verwijderen van reeds gemonteerde pedalen komt vaak wat brute kracht aan te pas. Daarom is het belangrijk dit met een goede pedaalsleutel te doen waar je flink wat kracht op kunt uitoefenen. Het voordeel van het gebruik van een 15mm sleutel is het hefboomeffect welke de sleutel creëert waardoor je minder kracht hoeft te gebruiken.

  • Het rechter pedaal verwijder je door de 15mm steeksleutel of inbussleutel op de bouw te zetten en tegen de klok in draaien.
  • Je linker pedaal kun je vervangen door de sleuten met de klok mee te draaien. 
Nieuwe pedalen monteren

Heb je je oude pedalen los gehaald dan kun je het schroefdraad van je crankstel schoonmaken en ontvetten. Zorg ervoor dat je al het oude vuil en achterblijvend vet weghaalt en smeer je het schroefdraad in met wat montagepasta.

De nieuwe pedalen kun je nu monteren door deze in de schroefdraad te draaien. Let er hierbij dus op dat je het rechter pedaal aan de rechter kant monteert en het linker pedaal aan de linker kant. Het vastdraaien van de pedalen kun je voor een groot gedeelte met de hand doen.
Voor het laatste stukje gebruik je de pedaalsleutel, hiervoor hoef je overigens geen brute kracht te gebruiken maar draai je hem gewoon goed aan.

Lees meer