Gereedschappen

Je hoeft geen fietsenmaker te zijn om klein onderhoud aan je fiets te plegen. Met het juiste gereedschap kun je jouw MTB, racefiets, stadsfiets of e-bike onderhouden. Wij beschikken over verschillende tools die je helpen om aan je fiets kunnen sleutelen. Met het juiste gereedschap bij de hand zorg jij ervoor dat je geen beschadigingen toebrengt aan je fietst en dat je op een efficiënte manier te werk kunt gaan. Wij hebben ons gereedschapassortiment zorgvuldig samengesteld en bestaat onder andere uit de volgende merken: Cyclus, Icetoolz, crankbrothers, Simson, Topeak en BBB.

 

Sleutels

Er zijn een verschillend aantal sleutels die je tijdens het repareren van je fiets kunt gebruiken. De oudere fietsmodellen bestaan nog vooral uit zeskantbouten. Zorg er dan voor dat je steeksleutels van 7 tot 15 mm in je gereedschapskoffer hebt.

Een standaard set inbussleutels is geen overbodige luxe. Bij de nieuwere modellen fietsen worden er veel inbusbouten gebruikt ter afstelling van remmen, verstellers, zadelonderdelen en nog veel meer. Voor de wat fijnere moeren kun je beste gebruik maken van een momentsleutel.
Met deze sleutel draai je ieder boutje met het juiste koppelstuk vast. Wij raden aan om een momentsleutel te gebruiken bij carbon fietsen, hierdoor heb je minder kans op beschadigingen. Dat zou zonde zijn.


Tangen

In de gereedschapskoffer moet je zeker weten nog plek over laten voor een aantal tangen. Bij het knippen van remkabels heb je een zijkniptang nodig. Dit moet namelijk snel en goed gebeuren. Een combinatietang is handig om kabels door een frame te trekken of kabeluiteinden draaien. Voor het nauwkeurige werk met kabels is een punttang vereist.


Overig gereedschap

Er zijn een aantal fietsreparaties die je niet met het basic gereedschap kunt doen. Hierbij kun je denken aan een band vervangen, de ketting loskoppelen etc. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende tools aan je gereedschapskoffer toevoegt.

·         Kettingpons of missing link

·         Cranktrekker

·         Kettingzweep en cassettesleutel

·         Bandenlichters

 

De kettingpons of missing link is onmisbaar wanneer je je fietsketting gaat vervangen of los wilt koppelen om deze te reinigen.

De cranktrekker en trapassleutel zijn voor het vervangen van de crank en gehele trapas. Zonder deze twee gereedschappen kom je geen steek verder.

Tijdens het vervangen van de cassette heb je een kettingzweep en cassettesleutel nodig. De kettingzweep is nodig om de cassette om zijn plaats houden, wanneer je met de cassettesleutel de sluitring los draait. Let bij de aanschaf van een kettingzweep erop, dat je deze is geschikt voor het aantal tandwielen van jouw cassette.

Iedereen heeft het weleens gehad: een lekke band. Het plakken en/of vervangen stelt niks voor. Je moet alleen ervoor zorgen dat je de juiste materialen hebt. Buiten het bandenplaksetje heb je bandenlichters nodig om deze van het frame te kunnen halen.

Lees meer