Gratis bezorgd in NL v.a. 49.95 |
30 dagen bedenktijd |
Direct uit voorraad leverbaar |
Voor 21:00u besteld, vandaag verstuurd!* |
Scherpe Deals! |
Een goed en passend racefietszadel is een van de belangrijkste onderdelen van jouw fiets. Een goed racezadel zorgt er namelijk voor dat jij gedurende lange fietsritten geen last krijgt van zadelpijn, en het kan blessures rondom de bilstreek voorkomen. Maar welk zadel is geschikt voor jou, en hoe kom je erachter of jij het juiste zadel voor jouw racefiets hebt? Wij leggen je graag uit waar je op kunt letten bij de aanschaf van een racefietszadel zodat jij snel het juiste zadel passend bij jouw lichaam, fietshouding en persoonlijke voorkeuren kunt vinden.
In ons assortiment vind je de beste zadels van topmerken zoals Fizik, Selle Italia, SMP en Ergon.
Wil jij een nieuw zadel voor je racefiets aanschaffen? Dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je weet welke zadelbreedte je moet hebben. Heb je een te smal zadel, dan zal deze jouw zitvlak niet goed ondersteunen waardoor er teveel druk ontstaan op het gebied tussen je zitbotjes in. Dit kan er voor zorgen dat je bilspier en/of pezen overbelast raken waardoor je uiteindelijk niet lang, of zelf helemaal niet meer op je zadel kunt zitten.
Een te breed zadel daarentegen zal je belemmeren in je trapbeweging. Je kunt hierdoor een scheve houding gaan aannemen op de fiets, wat kan resulteren in fysieke klachten. Daarom is het belangrijk dat je de afstand van jouw zitbotjes opmeet om tot de juiste zadelbreedte te komen.
Je kunt een bikefitting laten doen om te achterhalen wat jouw optimale zitpositie is, maar je kunt de afstand tussen zitbotjes ook gemakkelijk zelf opmeten.
De zitbotbreedte zal rond de 9 cm tot 16 cm liggen. Wij raden het volgende aan:
Wanneer je vanaf de achterkant tegen een zadel aankijkt zal je zien dat zadels verschillende vormen hebben.
Je hebt platte zadel, half ronde zadels en zogenoemde ronde zadels. Hiermee wordt dus de bolling van het zadel bedoeld.
Maak jij gedurende het fietsen veel zijwaartse bewegingen? Dan is een rond zadel geschikt voor jou.
Is jouw core tijdens het fietsen statisch en maak je weinig zijwaartse bewegingen? Dan past een plat zadel bij jouw fietshouding.
Ben je er niet zeker van wat jouw fietshouding is? Laat jezelf dan eens vanaf de achterkant filmen terwijl je een stuk fietst, geheid dat je meteen ziet of jij een beweeglijke of een stille houding hebt tijdens het fietsen.
Sommige zadels lijken op het oog hetzelfde maar verschillen toch sterk in prijs. Dit verschil zit hem vaak in het materiaalgebruik van de rails van het zadel. Je kunt kiezen voor een zadel met rails gemaakt van staal, magnesium, titanium of carbon.
Het grote onderscheid zit hem in gewicht. Een zadel met carbon rail is lichter dan een zadel met een aluminium of stalen rail.
Daarnaast is een carbon rail stijver, wat betekend dat je minder krachtverlies hebt en je dus beter kunt presenteren. Een zadel met stalen rail is flexibeler en zal dus wel meer comfort geven t.o.v. een zadel met stalen rail.
Je zult misschien denken dat een zacht zadel altijd meer comfort biedt dan een hard zadel, dit klopt niet in alle gevallen.
Wanneer je korte fietsritjes maakt dan is een zacht zadel inderdaad een stuk comfortabeler dan een hard zadel, maak jij voornamelijk lange fietstochten dan is een harder zadel meer geschikt.
Reden hiervan is dat je bij een zacht zadel dieper wegzakt en de zitbotjes niet optimaal ondersteund worden. Hierdoor kan er juist druk ontstaan op het perineum wat voor zadelpijn kan zorgen.
Uiteraard zitten er gradaties in de hardheid van een racefietszadel. Welke juist is voor jouw is voor een groot deel afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Soms kom je er pas na een aantal zadels achter welke geschikt is voor jou, en soms heb je geluk, en heb je meteen het winnende zadel te pakken.
Koop je online een zadel en wil je deze uittesten, pas dan goed op dat je de brug van het zadel niet beschadigd. Je kunt bijvoorbeeld een stukje stof of tape om de rail plaatsen tijdens het monteren, zodat je het zadel niet zult beschadigen tijdens het testen.