Filters:

Prijs
13 409
Fabrikanten
meer... minder
Kleur
meer... minder
meer... minder
Type Artikel
meer... minder
Uitsparing
meer... minder
Zadelbreedte
129 mm 177 mm
Type fiets
meer... minder
Materiaal rail
meer... minder
Filter
 

MTB zadels

Bij een MTB zadel is het comfort geen overbodige luxe. Wanneer jij de offroad paden afknalt zullen zowel je zitvlak als de rails van het mtb zadel het meeste te verduren krijgen. Dit door de vele schokken die het moet opvangen. Daarom is het belangrijk om een mountainbike zadel te kiezen die past bij jouw rijstijl. Wij hebben een aantal topmerken mountainbike zadels, waaronder Ergon, FizikSelle Italia, SMP, Terry
Let tijdens het aanschaffen wel even op de verschillende maten. Onderstaande informatie helpt je verder bij het uitzoeken van een mountainbikezadel wat bij jou past!


Mountainbike vs racefietszadel 


Vaak krijgen we de vraag wat precies het verschil is tussen een mountainbikezadel en een racefiestzadel

Bij een mountainbikezadel zie je dat deze achter iets breder uitloopt en een dikkere padding heeft. Dit is bedoeld om de klappen en schokken op te vangen wanneer je offroad fiets. Daarnaast is je houding op een mountainbike meer rechtop waardoor je het zadel anders belast van wanneer je in racehouding zit. 

Mountainbikezadels hebben vaker een aluminium rail in tegenstelling tot carbonrails bij racefietszadels. Carbon is erg kwetsbaar en wordt daarom minder vaak verwerkt in mountainbikezadels.

Racefietszadels zijn over het algemeen een stuk stijver, harder en lichter qua gewicht. Omdat bij het wielrennen elke gram telt, kun je hier kiezen voor een full carbon zadel, wat als eigenschap heeft erg licht en stijf te zijn.
Je kunt je voorstellen dat zo'n zadels tijdens het afdalen van offroad wegen erg kwetsbaar is en tevens oncomfortabel is voor je achterwerk.


Welke maat mountainbikezadel?


Wellicht het allerbelangrijkste gegeven wanneer je opzoek gaat naar een nieuw zadel, welke maat zadel heb jij nodig?
Een te breed of te smal zadel zal namelijk voor ongemak gaan zorgen tijdens het fietsen.

Je zitbotjes zijn het contactpunt en verdelen het gewicht wanneer je zit. Komen je zitbotjes net naast je zadel uit? Dan is je zadel niet breed genoeg. Je kunt de afstand tussen je zitbotjes gemakkelijk thuis opmeten door onderstaande stappen op te volgen. 

  • Neem een stuk karton wat goed indrukt en plaats deze op een vlakke ondergrond dat stevig genoeg is om met je volle gewicht op te zitten.
  • Ga ongeveer 5 minuten op het karton zitten, hierdoor zullen er twee kleine deukjes ontstaan bij het opstaan
  • Zet met een pen een kruisje in het midden van de deukje
  • Meet de afstand tussen deze twee kruisjes, je weet je de afstand tussen je zitbotjes.  

Je weet nu de afstand tussen je zadelbotjes, tel hier ongeveer 2 tot 3 centimeter bij op en je hebt de geschikte zadelbreedte passende bij jouw anatomie.


Wel of geen uitsparing in het zadel?


Veel fietsers hebben na een langere rit last van het schaambeen of de gevoelige delen. Het kan zelfs gebeuren dat je helemaal geen gevoel meer hebt in de gevoelige zones. Dit heeft te maken met de bloeddoorstroming.

Wanneer je voor een zadel kiest met een uitsparing, dan wordt er een deel van de druk weggenomen en zal de doorbloeding stabieler blijven. Daarnaast heeft het ook een ventilerende functie wat wel zo prettig is. 

Tot slot; het perfecte zadel bestaat niet. Wat een goed zadel is voor jouw, is een erg persoonlijke keuze welke afhankelijk is van meerdere factoren. Het kan zijn dat je meerdere zadels moet proberen om erachter te komen welk zadel het meest geschikt is voor jou.

Wil je een uitgebreider advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag op weg!

Lees meer