Zadels

Wie geregeld op de fiets zit wéét dat een goed fietszadel een van de belangrijkste onderdelen van je fiets is. Of het nu gaat om een rit op je racefiets, mountainbike of stadsfiets, niets is zo vervelend als het krijgen van zadelpijn wanneer je net lekker op weg bent.
Maar welk zadel past nu het beste bij jou, en waar dien je op te letten bij de aanschaf van een zadel? Moet ik voor een hard, of een zacht zadel kiezen?
Waarschijnlijk allemaal vragen die door je hoofd spoken wanneer je het internet afstruint naar het perfecte zadel voor jou.
Wij helpen je graag verder en leggen je hier uit waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw fietszadel.


Zadelpijn, wat is het en hoe kom je er vanaf?


Zadelpijn ontstaat soms al na slechts één uur fietsen. Het kan verschillende klachten veroorzaken zoals pijn aan je zitvlak maar ook een verdoofd gevoel aan je gevoelige zones.
Het krijgen van zadelpijn kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld;

  • Je hebt weinig zitvlees voor de rit die je maakt, oefening baart kunst!
  • Niet het juiste zadel.
  • Je zadel is verkeerd afgesteld (te recht, te gekanteld naar voren of naar achteren).

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Om zadelpijn tegen te gaan, kun je eerst beginnen om een beetje te trainen voordat je lange tochten gaat maken, daarmee raakt jouw lichaam en zitvlak gewend aan de belasting. Dit geldt voor elke soort fiets, oefening baart kunst dus.

Daarnaast mag een goede fietsbroek absoluut niet ontbreken. Deze zijn uitgerust met een zeem die behalve het zweet absorbeert, ook helpt de wrijving tijdens het fietsen te verminderen. Meer over fietsbroeken lees je hier.

Wil je de kans op zadelpijn zo klein mogelijk maken? Dan is een combinatie tussen wennen aan het zitten op de fiets, de juiste fietsbroek én een goed fietszadel de oplossing.

Aan de hand van de volgende vragen ontdek je welk zadel voor jou geschikt is.


Voor welk type gebruik zoek ik een zadel?


Ben je opzoek naar een zadel voor je racefiets, mountainbike, touringfiets of je trouwe stadsfiets? Het is belangrijk om een zadel te kiezen die aansluit bij de juiste discipline. Dit heeft onder andere te maken met je houding op desbetreffende fiets, de ondergrond waarop je fiets, en de duur van de activiteit.

Een dames of een herenzadel, wat is het verschil?

Er is veel discussie over de term dames- of herenzadel, zit hierin een wezenlijk verschil, of is het slechts een slimme marketingterm bedacht door fabrikanten om hun producten aan de man (én vrouw) te brengen?  
Anatomisch gezien klopt het dat de vorm van de heup verschilt tussen dames en heren. Dames hebben over het algemeen een breder bekken dan mannen.
Echter zijn niet alle zadel pijnklachten te herleiden naar de druk op zitbotjes.  Elk lichaam is anders en dus de enige juiste manier om erachter te komen welk zadel iemand nodig heeft, is gewoon even meten. Meten is weten!


Hoe breed zijn jouw zitbotjes?


Je zitbotjes zijn het contactpunt en verdelen het gewicht wanneer je zit. Bij vrouwen zitten deze botjes vaak iets verder uit elkaar dan bij mannen, daarom zijn zadels voor vrouwen vaak breder.  Komen je zitbotjes net naast je zadel uit? Dan is je zadel niet breed genoeg. Je kunt de afstand tussen je zitbotjes gemakkelijk thuis opmeten. 

  • Neem een stuk karton wat goed indrukt en plaats deze op een vlakke ondergrond dat stevig genoeg is om met je volle gewicht op te zitten.
  • Ga ongeveer 5 minuten op het karton zitten, hierdoor zullen er twee kleine deukjes ontstaan bij het opstaan.
  • Zet met een pen een kruisje in het midden van de deukjes.
  • Meet de afstand tussen deze twee kruisjes, je weet je de afstand tussen je zitbotjes.  

Je weet nu de afstand tussen je zadelbotjes, tel hier ongeveer 2.5 tot 3.5 centimeter bij op en je hebt de geschikte zadelbreedte passende bij jouw anatomie.

In onderstaande afbeelding wordt weergegeven waar je zitbotjes het zadel moeten raken. 

Sommige mensen hebben een statische houding op de fiets, wanneer je achter ze fiets zie je enkel de benen bewegen, een andere fietser kan wat meer beweeglijk zijn en wat schommelen op het zadel.

  • Beweeg jij veel op het zadel, kies dan voor een ronde zadelvorm.
  • Bij gemiddelde beweging past een halfronde zadelvorm.
  • Heb jij weinig tot geen heupbeweging op het zadel, dan is een vlak zadel de beste keuze voor jou.


Wel of geen uitsparing in het zadel?


Veel fietsers hebben na een langere rit last van het schaambeen of de gevoelige delen. Het kan zelfs gebeuren dat je helemaal geen gevoel meer hebt in de gevoelige zones. Dit heeft te maken met de bloeddoorstroming. Wanneer je voor een zadel kiest met een uitsparing, dan wordt er een deel van de druk weggenomen en zal de doorbloeding stabieler blijven. Daarnaast heeft het ook een ventilerende functie wat wel zo prettig is. 

Je weet nu waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw fietszadel.
Wij hebben een ruim assortiment aan fietszadels, met bovenstaande informatie is deze keuze hopelijk al wat makkelijker geworden.

Een goed fietszadel afgestemd op jouw persoonlijke wensen draagt immers bij aan een nóg betere fietstocht!

Lees meer