Filters:

Prijs
8 34
Fabrikanten
meer... minder
Type Artikel
meer... minder
meer... minder
Type fiets
meer... minder
Filter
 

Remblokken

Een belangrijk onderdeel van je racefiets of mountainbike zijn de remmen. Wanneer je die afdaling inknalt of simpelweg graag op hoge snelheden rijdt, dan is het snel tot stilstand kunnen komen van essentieel belang. Of je nu velgremmen of remschijven hebt, het goed onderhouden van je remmen is belangrijk! Gelukkig is het vervangen van remblokken iets wat je gemakkelijk zelf kunt doen. Wel is het belangrijk om te weten welke remblokken je nodig hebt. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe remblokken.

Wanneer moet je je remblokken vervangen?

Heb jij velgremmen op je MTB of racefiets, dan kun je gemakkelijk zien wanneer de remblokjes aan vervanging toe zijn. De groeven zijn de zogeheten slijtage-indicatoren. Als de groeven vrijwel geheel verdwenen zijn, zijn de remblokken aan vervanging toe.

Bij schijfremmen is het wat lastiger te zien wanneer deze aan vervanging toe zijn. Dit omdat de remblokjes van schijfremmen in de remklauw zitten verstopt. Enkele signalen waardoor je weet dat deze aan vervanging toe zijn zijn:

  • Je fiets maakt een piepend geluid tijdens het remmen
  • Je ervaart een trillend of kloppend gevoel in het stuur tijdens het remmen
  • Je hebt een langere remafstand
  • Je kunt de remgreep verder inknijpen dan gewoonlijk
Remblokken voor velgremmen

Goede remblokken hebben veel grip, drijven hitte af en zorgen voor een gedegen remkracht. Maak je gebruik van velgremmen dan is het van belang of je een aluminium of een carbon velgrand hebt. Het merendeel van de remblokken is namelijk bedoeld voor wielen met een aluminium velgranden. Heb jij een velgrand van carbon dan heb je hier speciale remblokjes voor nodig.

Let op of je inschuif remblokjes of cartridge remmen hebt. Inschuifremmen herken je doordat de blokjes los in je remklauwen te schuiven zijn. Voor cartridge remmen geldt dit niet, deze kun je in zijn geheel losdraaien met een inbussleutel en zodoende vervangen.

Remblokjes voor schijfremmen

Vanwege hun stevige remkracht zijn schijfremmen steeds gewilder en meer gebruikt. Remschijven maken gebruik van een remklauw waar de remblokjes in worden geschoven. Deze remblokjes kunnen uit verschillende materialen bestaan, de meest voorkomende varianten zijn remblokjes met een staal of hars oppervlak.

Het verschil tussen deze type remblokjes is dat hars over het algemeen wat beter remt, echter hebben deze blokjes een hogere slijtageniveau wanneer je in natte omstandigheden fietst.

Remblokken van staal zijn over het algemeen wel een stuk slijtvaster en duurzamer. Dit type remblokjes zorgt wel eerder voor een piepend geluid bij het remmen.

Het inremmen van schijfremblokjes

Heb je je remblokjes vervangen? Dan is het belangrijk om de blokjes goed in te remmen. Hiermee verhoog je zowel de remkracht als de levensduur van de remblokken.

Om remblokjes in te remmen zorg je dat je een gedegen snelheid behaald van ongeveer 30 km/u en rem je stevig en gelijkmatig tot je bijna stilstaat. Dit herhaal je ongeveer 15 keer.

Tot slot: Vanwege de grote hoeveelheid aan typen remblokken is het verstandig altijd bij de productspecificaties te kijken welke compatibel zijn met jouw remmen. Twijfel je? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee!

Lees meer