Filters:

Prijs
11 120
Fabrikanten
meer... minder
Kleur
meer... minder
meer... minder
Type Artikel
meer... minder
Filter
 

Kettingen

De fietsketting is een knap staaltje techniek. Deze zal alleen onder goede omstandigheden blijven werken zolang de ketting goed wordt onderhouden. Dus het is van belang de ketting te smeren en schoon te houden. Wij bieden een breed assortiment aan fietskettingen waar onder onze topmerken KMC, Shimano en Sram. Let wel op dat sommige merken fietskettingen niet geschikt zijn voor andere merken groepsets.

Levensduur fietsketting

De levensduur van de fietsketting ligt meestal rond de 3000 kilometer.  Dit hangt wel sterk af van de omstandigheden waarin deze wordt onderhouden. Wij hebben een aantal tips om je fietsketting te onderhouden, want voorkomen is beter dan genezen.

Fietsketting schoonmaken

Het schoonmaken van de fietsketting is niet de meest favoriete bezigheid, maar wel een van de  belangrijkste. Het zorgt ervoor dat deze langer mee gaat, en het fietsen een stuk sneller en soepeler verloopt. Wanneer je tijd vrijmaakt voor dit karweitje, reserveer dan meteen even wat extra tijd om ook je derailleur, cassette en kettingbladen schoon te maken. De fietsketting kun je op verschillende manieren schoonmaken. Dit is afhankelijk van hoe smerig je ketting is, hoe vaak je de ketting schoonmaakt en de tijd die je ervoor over hebt. Zorg wel dat je de juiste onderhoudsmiddelen voor handen hebt.

De meest gemakkelijke manier om je ketting schoon te maken is door middel van een kettingreiniger. Deze vul je met een ontvetter en plaats je om de ketting heen en vervolgens draai je aan de pedalen. Na het reinigen van de ketting, droog je deze af met een oude doek.

Een andere manier is om de ketting te reinigen door middel van een borstel met een ontvetter. Je borstelt de ketting als het ware schoon. Hierna is het van belang dat de je ketting droogmaakt met een oude doek.

De meeste grondige manier om de ketting schoon te maken is om deze ervan af te halen door middel van een missing link tang of een kettingpons. Plaats de ketting in een bakje met de ontvetter en laat deze +/- 5 minuten weken. Vervolgens borstel je de ketting handmatig schoon en ook hierna maak je hem droog met een doek. Eenmaal een droge ketting is hij klaar om weer erop te plaatsen. 

Fietsketting smeren

Na het schoonmaken van de ketting is het smeren van belang. Het smeren zorgt ervoor dat de ketting wordt beschermt tegen vuil. Daarnaast zal de vetlaag ervoor zorgen dat de ketting soepel loopt, wat vervolgens bijdraagt aan de levensduur van je MTB of racefiets. De ketting smeren kun je doen met verschillende smeermiddelen:

  •          Kettingolie
  •          Ketting wax
Kettingolie

In de wielersport wordt er over het algemeen meer gesmeerd met een kettingolie. Er zijn verschillende soorten kettingoliën te verkrijgen waar onder wet, dry en allround. Zorg er met de keuze van een kettingolie voor, dat je weet met welke weersomstandigheden je fietst. Een natte kettingolie is geschikt voor vochtig weer, want hierdoor blijft er minder vuil aan vastplakken. Een droge kettingolie zorgt er dan weer juist voor dat er in warme en droge omstandigheden minder vuil aan je ketting vastplakt. Wanneer je tussendoor van olie wilt wisselen is het belangrijk om eerst de ketting te ontvetten. Het smeren van de ketting doe je door één druppel per schakel aan te brengen. Vervolgens draai je aan de pedalen en schakel je tussendoor, zodat de olie goed wordt verspreid. Probeer het zo te plannen dat je de ketting één dag voordat je gaat fietsen smeert.

Ketting wax

De ketting wax duurt iets langer voordat het volledig is aangebracht, maar werkt wel een stuk effectiever dan een kettingolie. De ketting moet eerst volledig vetvrij zijn, voordat je de wax aanbrengt. Tijdens de eerste keer aanbrengen duurt het ongeveer 5 minuten voordat deze volledig is uitgehard. Hierna breng je de tweede laag wax aan. Net zoals bij de kettingolie, moet je bij de wax per schakel één druppel aanbrengen. En probeer ook hierbij de ketting één dag van te voren te smeren.

Wanneer moet ik mijn fietsketting vervangen?

Er komt een moment dat je de fietsketting moet vervangen. Het kan zijn door het maximaal aantal kilometers of doordat je het hebt verwaarloosd. Het kan zijn dat de ketting is verroest, kraakt, piept of zelfs tandwielen overslaat. Op dat moment is het tijd om de ketting te vervangen. Wacht je hier te lang mee, dan zullen je tandwielen gaan slijten en kan het zomaar betekenen dat je deze ook nog moet gaan vervangen. Bij het aanschaffen van een nieuwe fietsketting moet je natuurlijk letten op de lengte van de ketting. Dit kun je doen door simpelweg de schakels van je oude ketting te tellen of deze op te meten. Voor de zekerheid kun je altijd nog een grotere ketting aanschaffen, dan kun je nog altijd de overige schakels ertussenuit halen.

 

Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen, zodat wij jouw vraag kunnen beantwoorden of bij onze onderburen van de werkplaats kunnen neerleggen.

Lees meer