Filters:

Prijs
53 390
Fabrikanten
meer... minder
Kleur
meer... minder
meer... minder
Type Artikel
meer... minder
Maat
meer... minder
Geschikt voor
meer... minder
Filter
 

Wielrenschoenen

Wielrenschoenen, ook wel race fietsschoenen genoemd, behoren tot een vast onderdeel van je wieleroutfit.
Behalve dat ze het plezier vergroten in het fietsen, zorgen ze ook nog voor betere fietsprestaties. Dit komt doordat een goede fietsschoen zorgt voor een optimale krachtoverbrenging naar de pedalen.
Wij hebben een uitgebreid assortiment aan wielrenschoenen voor zowel dames en heren, in verschillende maten, kleuren en modellen van de beste merken zoals Shimano, Giro, Northwave en Lake.
Benieuwd welke fietsschoen het beste voor jou is?

Waarom klikpedalen?

Wanneer je begint met fietsen dan zal je te maken krijgen met klikpedalen. Deze wijken af van de standaard platformpedalen die op een normale (stads)fiets zitten.
Bij een klikpedaal klik je je race fietsschoen vast in het pedaal, zodat er zo min mogelijk van je geleverde kracht verloren gaat. De krachtoverdracht naar je pedaal is dus een stuk optimaler waardoor jij langer, sneller en efficiënter fietst.
Behalve de je gebruik maakt van duwkracht, kun je op deze manier ook gebruik maken van de trekkracht.

Begin jij net met wielrennen? Dan kan het in het begin een beetje onwennig zijn om met klikpedalen te fietsen, maar je zult al snel merken dat je niet meer zonder wilt!
Met je schoenen vast aan het pedaal heb je meer controle over de fiets en is deze beter te corrigeren.

Oefen in het begin even met het in en uitklikken op de pedalen en na een aantal ritjes weet je niet beter!

Welke pedalen en welke fietsschoen? 

Wanneer je fietsschoenen gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten welk kliksysteem jij nodig hebt.
Dit is afhankelijk van de pedalen die jij op je fiets hebt zitten.
De meest voorkomende pedalen zijn compatible met SPD-SL, SPD en LOOK.

SPD pedalen kenmerken zich door hun twee-punt  bevestiging en zij voornamelijk geschikt voor mountainbiken. 
SPD-SL pedalen hebben een drie-punt bevestiging. De pedalen hebben een groter oppervlak zodat er meer kracht kan worden omgezet in snelheid. 

In onderstaande afbeelding zie je welk schoenplaatje bij welk pedaal hoort en hoe de bevestiging aan de onderzijde van de schoen eruit hoort te zien. Op enkele uitzonderingen na, zijn mountainbike fietsschoenen ook alleen te gebruiken met mtb-plaatjes, en racefietsschoenen met racepedaal-plaatjes. De uitzondering hierin zijn de fietsschoenen van Giro Savix, waarop je beide bevestigingsplaatjes kunt monteren.

Wil je echter de beste sportprestaties leveren, dan raden wij aan om te kiezen voor racefiets pedalen met bijpassende racefietsschoenen.

Type sluiting

Er bestaan verschillende sluitingssystemen voor wielrenschoenen namelijk klittenband, clickers, een BOA/draaisluiting of een combinatie van deze systemen.

BOA is een draaisluiting die werkt middels een staaldraad die door de schoenen over de wreef loopt. Met een draaiknop kun je de schoen op de millimeter af nauwkeurig afstellen. Deze manier van sluiten geeft een optimale drukverdeling over de wreef.
Waar klittenband naar verloop van tijd wat losser zal gaan zitten, blijft een schoen met een BOA sluiting gefixeerd om je voet zitten.

Klittenbandsluiting is vaak terug te vinden bij de instapmodel fietsschoenen. Het voordeel van klittenbandsluiting is dat je de schoen snel vast of los hebt gemaakt. Ze bieden wel minder ondersteuning aan je voet ten opzichte van race schoenen met een draaisluiting.

Stijfheid van de zool

Wanneer je op zoek gaat naar fietsschoenen zal je zien dat vaak de stijfheid van de zool genoemd wordt, variërende van soepel, gemiddeld tot stijf. Dit heeft alles te maken met de krachtoverdracht op het pedaal.

Des te stijver de zool, des te minder kracht er verloren gaat. Begin jij net met fietsen, dan kun je beginnen met een soepele of gemiddelde zool. Deze voelen net wat comfortabeler aan wat bij het beginnen met fietsen geen overbodige luxe is. Ben je een fanatieke fietser of ben je van plan wedstrijden te gaan rijden kies dan voor een fietsschoen met een stijver carbon zool.

Lees meer