Fietsbroeken

Iedereen die begint met fietsen zal meteen merken dat een fietsbroek een niet te missen item is binnen jouw fietsuitrusting.
Een goede fietsbroek is altijd voorzien van een zeem, en is ontworpen om het fietsen zo comfortabel mogelijk te maken en zadelpijn zoveel mogelijk te voorkomen.
En dat is wel zo prettig als je je bedenkt dat je langere tijd op een (hard) zadel doorbrengt!

Wij hebben zowel damesfietsbroeken als herenfietsbroeken in ons assortiment. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe fietsbroek, zodat jij de broek vindt die perfect aansluit bij jouw fietsactiviteit.

De zeem en de fietsbroek, een gouden combinatie

Een fietsbroek is te herkennen aan de geïntegreerde zeem in de broek. 
Een zeem is een water absorberend kussentje wat niet alleen zweet absorbeert, maar die ook de schokken opvangt. 

Dit is meteen ook het belangrijkste onderdeel aan je fietsbroek. 
Een goede zeem zorgt er namelijk voor dat jij met gemak langere tijd op je fiets kunt blijven zitten, en tegelijkertijd de volgende dag ook nog in je bureaustoel kunt zitten zonder ernstige pijn aan je zitvlak. 

Welke zeem is het meest geschikt voor jou?

Dit hangt af van de tijd die je gemiddeld op de fiets doorbrengt.

Duren jouw fietsritten over het algemeen maximaal een uur? Dan kun je kiezen voor een fietsbroek geschikt voor korte ritten.
De zeem is iets dunner en vaak zijn deze broeken iets vriendelijker qua budget.

Maak je graag lange fietstochten, kies dan voor een fietsbroek met een hoge kwaliteit zeem. Deze zijn in aanschaf misschien iets duurder, maar geloof ons, dit is het waard!
Hoe hoger de kwaliteit van de zeem, des te langer je comfortabel kunt fietsen.

Dames fietsbroek vs. heren fietsbroek

De zeem in een heren fietsbroek verschilt van de zeem in een dames fietsbroek. Dit is te wijten aan het feit dat vrouwen en mannen een andere stand van het bekken hebben.

Omdat het bekken van vrouwen verder naar buiten staat, is een vrouwenzeem aan de achterkant breder dan die van de zeem in herenfietsbroeken. De zitbotten van vrouwen staan wat verder uit elkaar waardoor de drukpunten op het zadel ook verder uit elkaar liggen. De vorm van de zeem is hierop aangepast. 

Wil je er alles aan doen om zadelpijn te voorkomen, dan is dus niet alleen het hebben van een goede passende fietsbroek een must, maar ook het hebben van een zadel wat past bij jouw lichaam.

Wel of geen fietsbroek met bretels?

Een fietsbroek met bretels wordt ook wel bibshort genoemd. Het voordeel van een fietsbroek met bretels is dat het elastiek van de broek niet in je middel gaat steken, en dat de zeem van de broek op de goede plek blijft zitten.
Vooral voor langere fietsritten waarin je in een gebogen actieve houding zit is een broek met bretels aan te raden.

Veel beginnende wielrenners denken in eerste instantie dat bretels niet fijn zitten, of ervaren een snijdend gevoel in hun huid wanneer ze rechtop staan of lopen.
Je moet er echter rekening mee houden dat je op de fiets in een actieve gebogen houding zit, waardoor je hier geen last van zult hebben.

Ben jij een tourfietser? Dan is een broek zonder bretels aan te raden. Tijdens het tourfietsen zit je rechtop, de zeem zal beter op zijn plek blijven en tijdens een rechte houding voelen bretels minder prettig aan.

Ook voor spinning is het raadzaam om een broek zonder bretels te kiezen omdat deze je meer bewegingsvrijheid geeft die je tijdens spinning vaak wel nodig hebt.

Lange broek vs. korte broek 

In de winter is het natuurlijk duidelijk, het is koud buiten dus je trekt een lange fietsbroek aan. Ook in de zomer is het overduidelijk dat jij lekker in korte broek de fiets op springt.

Er is echter een overgangsgebied wat we allemaal kennen en waar we -voorafgaande aan de fietstrit- veelvuldig appjes sturen naar onze fietsvrienden met de vraag; "trek jij een lange of een korte fietsbroek aan?"

Heel stellig kunnen we zeggen dan je boven de 15 graden een korte broek kunt aan trekken, en beneden de 15 graden een lange broek.

Soms kan het echter zo zijn dat de temperatuur in de ochtend nog iets later ligt, en de temperatuur stijgt naarmate de kilometers op je fietscomputer oplopen.
Dan zijn beenstukken een goede uitkomst. Beenstukken of kniewarmers kun je onderweg altijd uit- of aan trekken.
Deze houden je knieën en benen goed beschermd, en zodra de temperatuur het toelaat trek je ze gemakkelijk uit en neem je ze mee in je fietstrui.

Uiteindelijk spelen er natuurlijk meerdere factoren een rol in het kiezen van de juiste fietskleding. Factoren zoals wind, neerslag, gevoelstemperatuur en persoonlijk voorkeur.
Gaandeweg je meer zult gaan fietsen zal je ontdekken wat voor jou het prettigst aanvoelt, en waarbij jij optimaal presteert.

Lees meer