Filters:

Prijs
3 54
Fabrikanten
meer... minder
Kleur
meer... minder
meer... minder
Lichtopbrengst (lux)
meer... minder
Lichtopbrengst in lumen
meer... minder
Aantal lichtstanden
meer... minder
Filter
 

Achterlicht

Wanneer je gaat fietsen dan wil je goed zichtbaar zijn in het verkeer. Een goed achterlicht op je fiets draagt hieraan bij, en is zelfs verplicht in Nederland. Tegenwoordig is de keuze in verlichtingssets enorm. Fietsen zijn geavanceerder geworden en zo ook het aanbod in fietsverlichting. Behalve de conventionele dynamoverlichting, kennen we ook lampjes die werken op batterijen, en zelfs achterlampen die je aan kunt sluiten op de accu van je e-bike. Wat is een goede verlichting voor jouw fiets, en waar let je op bij de aanschaf van fietsverlichting? 
Lees hier meer over achterverlichting of bekijk meteen onze best geteste achterlichten van BBB, Spanninga, AXA en Bush & Müller.

Wanneer je opzoek bent naar fietsverlichting kom je verschillende opties tegen. Om te beginnen is het handig om te weten welke regels er in Nederland gelden voor het voeren van verlichting.

  • Je achter verlichting moet altijd rood zijn en recht naar achter schijnen;
  • Je achterlicht mag niet knipperen;
  • De lampjes moeten goed zichtbaar zijn, er mag niks overheen of voor hangen;
  • Voor kleine signal lampjes gelden dezelfde regels als hierboven, alleen mag je de lampjes ook vastmaken aan je kleren of tas.
Welke voeding?

Verlichting aangedreven voor een dynamo kent iedereen. Voordeel van dynamoverlichting is dat deze het altijd doet wanneer je op de fietst stapt. Een nadeel aan dit soort verlichting is dat je met bekabeling te maken hebt die extra kwetsbaar is. Daarnaast is de lichtsterkte afhankelijk van hoe hard je trapt. Heb je pech en moet je door de regen wind in fietsen dan

Een steeds populairdere keuze is de LED achter-verlichting op batterijen.
Hierin heb je de keuze van semi permanente achterlampen die je vast klikt op een houder bevestigd aan je bagagedrager, of losse signal lampjes die je gemakkelijk met je meeneemt en zodoende ook snel van fiets kunt verwisselen. Ideaal voor racefietsers of mountainbikers!

Behalve achterlichten werkende op de "wegwerp batterij" zijn ook oplaadbare achterlichten. Deze hebben een interne accu die je middels een USB-kabeltje snel weer oplaadt. Zo kun jij voorkomen dat je zonder verlichting komt te staan én ben je nog eens duurzaam bezig ook!

Verlichting op batterijen of een accu hebben een veel hogere lichtopbrengst ten opzichte van dynamoverlichting. Ideaal voor de fanatieke racefietser of mountainbiker.

Lumen, hoe zat dat ook alweer? 

Zeg je licht, dan zeg je lumen. Maar hoe zat ook alweer?
Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Dit is dus onafhankelijk van de afstand tussen de lamp en het oppervlak waar deze op schijnt.
Hoeveel lumen je nodig hebt ligt aan het doel van het fietsen, maar ook aan de omgeving waarin je fietst.

Onderstaand schema geeft een indicatie weer van hoeveel lumen gewenst is in welke situatie. 

  • Woon-werkverkeer en verlichte stadsomgeving - 0-100 lumen
  • Woon-werkverkeer en semi verlichte omgeving - 100-400 lumen
  • Woon-werkverkeer en onbelichte omgeving - 400-800 lumen
  • Sportief en train je op (onverharde) wegen en parcoursen - 800 of meer lumen

Kies je voor verlichting tot 100 lumen dan is dit dus voldoende om in een verlichte omgeving goed zichtbaar te zijn in het verkeer, maar houd er rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld over een onverlichte weg rijdt, deze lamp niet voldoende licht geeft om de omgeving waarin je fiets goed te zien. Achterlampjes hebben vaak een knipperstand, hierdoor val jij nog meer op wanneer je in het donker op een verlaten weg fietst.

Ben jij van de lange tochten? Kies dan voor een verlichting die een lange brandtijd heeft zodat je niet onverwacht voor verassingen komt te staan!

Kortom: Het is dus goed om van te voren te bedenken in welke omstandigheden jij fiets, en een verlichting te kiezen die aansluit bij jouw fietsactiviteiten en omgeving.

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben over het aanschaffen van een achterlicht voor je fietst?
Neem dan contact met ons op, wij adviseren je graag!

Lees meer