Verlichting

Iedereen weet dat goede fietsverlichting belangrijk is om in het donker veilig te kunnen fietsen. In Nederland is het voeren van een voor- en achterlicht zelfs verplicht. Mét verlichting ben je zichtbaar voor de andere weggebruikers maar ook jij ziet de weg voor veel beter. Het hele verkeer profiteert er dus van als jij verlichting gebruikt. Wij hebben een ruim assortiment van verlichtingssets, koplampen, achterlichten, dynamo's en reflectoren van de merken Axa, Busch & Müller, Spanninga, en BBB. Van USB oplaadbare fietsverlichting die je gemakkelijk en snel op je stuur bevestigd, tot LED-lenser hoofdlampen waarmee je zelfs in het donker trails kunt verkennen.

Welke soorten fietsverlichting zijn er?

Verlichting op batterijen:

Naast de standaard voor- en achterlichten die op batterij werken zijn veel fietslampen tegenwoordig ook via de USB oplaadbaar zijn. Zodoende laad je de lamp op wanneer jij dat wilt, en voorkom je dat je een lamp een lege batterij heeft.
Batterijverlichting is aan te raden voor gebruik op je racefiets of mountainbike. Ook wanneer je met je stadsfiets of e-bike vaak buiten de bebouwde kom fiets is raden wij een verlichtingsset op batterijen aan.  Koplampen op een batterij hebben namelijk een veel hogere lichtopbrengst dan modellen die op een dynamo werken.
Batterijverlichting hebben vaak meerdere standen, zodoende kies je bij donkerder weer voor een felle stand, en bij daglicht kun je gebruik maken van de “dagrijverlichtings stand”.

Verlichting geschikt voor dynamo/naafdynamo

Conventionele verlichting op stadsfietsen werken meestal middels een dynamo die tegen de zijkant van je wiel zit. Dynamo's wekken zelf energie op tijdens het fietsen waardoor je nooit met een lege batterij zit. Een dynamo zorgt wel voor extra weerstand tijdens het fietsen, en de stoomdraad is erg kwetsbaar.  

Reflectoren

Reflectoren zorgen voor extra veiligheid maar zijn geen alternatief voor je fietslicht. Wat veel mensen niet weten is dat het hebben van reflectoren, net als het hebben van voor- en achterlicht verplicht is. Reflectoren dienen op de achterkant van je fiets, je trappers en wielen of banden zitten.

In ons assortiment vind je ook bevestigingsmaterialen om de verlichting en reflectoren aan jouw fiets te monteren.

Hoeveel lumen heeft mijn fietslicht nodig?

Het aantal lumen geeft aan hoeveel licht je fietslamp uitstraalt.
Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wanneer je welk aantal lumen nodig hebt.

Waar moet je op letten bij gebruik van je verlichting?

Belangrijk is dat je verlichting altijd goed zichtbaar is en dus niet geblokkeerd wordt. Maar je gebruik van een fietskar? Dan dient deze ook van verlichting voorzien te zijn.

Voorlicht dient altijd wit of geel te zijn, het licht achter op de fiets dient rood zijn. Hierdoor weten andere verkeersdeelnemers altijd welke kant je oprijdt en van welke kant je afkomt. De lampen moeten vooruit schijnen zodat andere weggebruikers de positie van je fiets het beste kunnen inschatten. Ten slotte mogen je lichten niet knipperen.

Heb je losse lampjes? Dan mag je deze aan je kleding vastmaken tijdens het fietsen. Deze lampjes mogen alleen op de borst en rug zitten zodat de lampjes niet te veel bewegen.
Natuurlijk moet het lampje op de borst wit of geel zijn en het lampje op de rug rood.

Veiligheid staat ook bij ons voorop! Daarom wordt al onze verlichting aangeboden tegen een eerlijke prijs. Wij willen onze klanten stimuleren om altijd met goede verlichting op pad te gaan!
Wij helpen je dan ook graag als je nog vragen hebt over fietsverlichting.

Lees meer