Filters:

Prijs
11 125
Fabrikanten
meer... minder
Kleur
meer... minder
meer... minder
Type Artikel
meer... minder
Volume (Liter)
meer... minder
Volume Drinkzak (Liter)
meer... minder
Bevestiging tas
meer... minder
Filter
 

Drinkrugzakken

Tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende te drinken. Je verliest veel vocht, en om te voorkomen dat je uitdroogt is het van belang om genoeg water of sportdrank mee te nemen. Dit kan in een bidon, maar wil je grotere hoeveelheden water meenemen dan biedt een drinkrugzak, bij veel mensen ook wel bekend als camelbag, de perfecte uitkomst.
Dit is een rugzak waarin een waterzak is geïntegreerd, zo kun jij tot wel 4 liter water met je meenemen.
Wij hebben een uitgebreid assortiment met de topmerken zoals Camelbak, Vaude, Deuter, Ergon, Evoc en USWE.

Voordelen van een drinkrugzak

Gedurende een fietsrit biedt het dragen van een rugzak vele voordelen.
Deze is namelijk ideaal om reservemateriaal en gereedschap in op te bergen. Daarnaast biedt het ruimte om een waterzak mee te nemen.
Rugzakken met drinksystemen zijn multifunctioneel te gebruiken voor meerdere outdoor sporten zoals MTB, wielrennen, hardlopen, Nordic Walking en andere buitensporten.

De hydrozak is, afhankelijk van zijn grootte, met wel 1.5 tot wel 4 liter water of sportdrank te vullen. Wanneer je de waterzak eruit haalt kun je de rugzak ook voor andere doeleinden gebruiken.

Een van de meest voorkomende redenen om geen hyrdrobag of rugzak aan te schaffen is, omdat het onhandig of niet comfortabel zou moeten zijn. Integendeel! Er wordt aan het comfort van de sporter gedacht. Zo zit er voldoende ruimte tussen je rug en rugzak, waardoor je niet onnodig gaat zweten.

Daarnaast biedt een frame van een mountainbike over het algemeen slechts plek voor één bidon. Het kleinste reservoir van een drinkrugzak bevat al snel de inhoud van drie bidons.

Het belang van voldoende drinken

Tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende te drinken. Je verliest namelijk veel vocht en om te voorkomen dat je uitdroogt is het van belang om voldoende water of sportdrank mee te nemen. Dit kan via een bidon, drinkvest en via een rugzak.

Bij vochttekort neemt je bloedvolume af, terwijl je lichaamstemperatuur stijgt. Daardoor moet je hart harder werken om je spieren te blijven voorzien van voldoende bloed- en zuurstofaanvoer. Dit proces vergt meer energie van je lichaam wanneer je een vochttekort hebt.
Zodoende gaat deze energie ten kosten van je presenterend vermogen.

Een vochtverlies van 2% kan je prestatie al met 10% verslechter, en dat wil je niet!

Daarom is het belangrijk dat je op tijd voldoende drinkt tijdens het fietsen.

'Op tijd' wilt zeggen dat je drinkt voordat je daadwerkelijk dorst hebt, want dan ben je namelijk te laat en zit je al rond de 1% - 2% vochtafname. In de regel kun je stellen dat je ongeveer 750ml tot 1000ml water per gefietst uur verbruikt.

Safety first – Veiligheid voorop

Check dus goed van te voren of er onderweg een waterpunt is om ergens water bij te vullen óf kies ervoor een drinkrugzak aan te schaffen. Buiten het op peil houden van je vochtbalans zorgt de drinkrugzak voor extra veiligheid. Doordat je drinkt door een drinkslang houd je continu twee handen aan het stuur en wanneer je onverhoopt ten val komt beschermt de tas je rug.

Camelbak onderhouden

Over het algemeen zal je maar één hydrobag aanschaffen, gezien de lange levensduur.
Zorg er dan wel voor dat je deze regelmatig schoonmaakt. De buitenkant kun je afvegen met een natte doek of zelfs laten weken in een warm bad.

Over het algemeen geldt het volgende advies: ruikt de waterslang of het reservoir onprettig spoel deze dan met warm water. Het gebruik maken van een brush kit en cleaning tabletten zorgt ervoor dat je het reservoir grondiger kunt schoonmaken. Uiteraard niet vergeten na te spoelen!

Lees meer