Sloten

Een fietsslot voorkomt dat een fiets gebruikt kan worden zonder toestemming van de bezitter. Fietssloten zijn er in 2 vormen:
1) Een slot wat de fiets onbruikbaar maakt. Dit slot voorkomt echter niet dat de gehele fiets kan worden verplaatst.
2) Een slot wat de fiets verankert aan een niet-verplaatsbaar object in de omgeving.

Er zijn veel verschillende soorten fietssloten,in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. In principe zijn alle sloten te kraken, maar hoe meer weerstand het slot biedt, des te eerder zal de dief zijn poging het betreffend slot te verbreken opgeven of zelfs geheel van een poging afzien. Veel geroutineerde fietsendieven hebben zich gespecialiseerd in het kraken van een bepaald type slot. Derhalve adviseren wij het gebruik van twee verschillende sloten.

Er zijn diverse sloten:
• Een ringslot zit bevestigd aan het fietsframe en sluit als een ring rond het achterwiel. De spaken worden hierdoor geblokkeerd en het achterwiel kan niet meer rond draaien. Er zijn ringsloten met de mogelijkheid een insteekketting of insteekkabel in de zijkant van het slot te steken. De fiets kan dan aan een niet-verplaatsbaar object in de omgeving vastgemaakt worden.
• Een kettingslot bestaat uit een (al dan niet) geharde stalen ketting en een sluiting. De ketting is meestal voorzien van een beschermhoes om beschadigingen aan het fietsframe te voorkomen.
• Een kabelslot is door de vorm makkelijk mee te nemen en te gebruiken.
• Een beugelslot bestaat uit twee delen, waarvan het ene deel (de beugel) U-vormig is en het andere deel is staafvormig. Met de beugel wordt de fiets aan een vast object bevestigd. (Let op: beter niet vastmaken in het midden van het frame, maar met het achter- of voorwiel in combinatie met het frame aan een vast object).
• Een combinatie- of cijferslot werkt met een te onthouden unieke cijfercombinatie. Fout: het voorwiel is goed vastgezet, maar de rest van de fiets is gestolen. De dief hoefde alleen maar het voorwiel los te schroeven.
• Een hangslot wordt los bevestigd en bestaat uit een metalen beugel met een huis.
• Een vouwslot is een handig type fietsslot. Compact en eenvoudig bij elkaar te vouwen. Makkelijk mee te nemen.
Kies een slot wat perfect bij u en uw nieuwe fiets past! Is uw fiets verzekerd? Vergeet dan niet de voorwaarden goed door te lezen alvorens u overgaat tot de aanschaf van een slot. Een weloverwogen aankoop draagt bij aan een goede bescherming van uw fiets!