Fietspompen

Een goede fietspomp is een van de nuttigste fietsaccessoires om in huis te hebben. Tijdens fietstochten kan een fietspompje zelf je grootste vriend zijn! Niets is vervelender dan het hebben van een platte band, of lek rijden onderweg. Met de juiste fietspomp op zak ben jij binnen no time weer onderweg. Maar welke fietspomp is het meest geschikt voor welk doeleinde? Een jumbo fietspomp staat namelijk prima in de schuur, maar probeer deze maar eens mee te nemen op de fiets! 

Waar kun je op letten bij de aanschaf van een fietspomp en wat zijn de verschillen tussen de vele fietspompen die op de markt zijn? En wat is nu eigenlijk het belang van een juiste bandenspanning?

Je leest het hier!

Waar let je op bij de aanschaf van een fietsenpomp?

Ga je een fietspomp aanschaffen? Dan is het belangrijk om te weten welk type ventiel je band heeft.

Het type fietsventiel is in veel gevallen afhankelijk van het type fiets.
De 3 type fietsventielen die we onderscheiden zijn:

  • Frans / Presta - ventielen voor racefietsen en mountainbikes
  • Hollands / Dunlop - ventielen voor stadsfietsen
  • Auto / Schrader - ventielen voor mountainbikes en stadsfietsen

Sommige fietspompen zijn toepasbaar zijn op meerdere ventielsoorten. 


Hoe bepaal je de juiste bandenspanning?

Hoe hard je een band oppomp hangt mede af van het type fiets en bijbehorende fietsband. Globaal gezien kun je uitgaan van onderstaand schema;

Fietsbanden van een mountainbike pomp je op tussen de 2 en 3 bar
De banden van een stadsfiets hebben een spanning tussen de 3.5 en de 4.5 bar
De banden van je racefiets pomp je op tussen de 7 tot 11 bar

Voor het bepalen van de exacte bandenspanning zijn er meerdere factoren van belang. De ondergrond waarop je fiets, je eigen lichaamsgewicht en zelfs de weersinvloeden kunnen meespelen in het bepalen van jouw ideale bandenspanning.

Een band met een lagere spanning heeft meer grip doordat de band op de weg afvlakt en zodoende meer grond 'vastgrijpt'.
Dit is ideaal voor mountainbikers of gravelbikers die vaak fietsen op een ruigere ongelijkmatige ondergrond.

Bij een hogere bandenspanning heb je een veel smallere contactstrook en dus minder grip, daardoor is de rolweerstand wel veel hoger wat dan weer handig is voor racefietsers.

Ook voor de elektrische fiets is een juiste bandenspanning van groot belang.
Met de juiste bandenspanning blijft je energieverbruik veel lager en je kunt langer rijden met een volle batterij. Bovendien blijven je banden ook langer hard, en gaan ze een stuk langer mee omdat ze minder makkelijk slijten. Lees hier meer over het bepalen van de exacte bandenspanning.

De verschillende soorten fietsenpompen

Vloerpompen

De vloerpomp is misschien wel de bekendste in zijn soort. Hiermee pomp jij je banden binnen no time op juiste spanning. De vloerpomp is ideaal voor thuis gebruik. De meeste vloerpompen hebben een dual pompkop en zijn geschikt voor Presta en schräder ventielen. Daarnaast zijn deze fietsenpompen vaak uitgerust met een manometer waarop je de hoeveelheid druk in de band kunt aflezen.

Minipompen

Een minipomp is ontwikkeld met het doel om deze mee te nemen tijdens je fietsritten. Minipompen zij verkrijgbaar in verschillende lengte en met verschillende pompvermogens. Zoek jij een pomp voor je racefiets of mountainbike, kijk dan goed of de pompkop past op je ventiel en of het pompvermogen ( het aantal bar of psi) toereikend is voor jouw bandentype.

Co2 pompen

Co2 pompjes bestaan uit twee delen, namelijk de pomp en de luchtpatronen. Het co2 patroon schroef je in de pomp, deze plaats je vervolgens op het ventiel. De band wordt middels het co2 binnen 30 seconden in je band gepompt. Co2 pompjes zijn ideaal om mee te nemen op de racefiets of mountainbike doordat ze erg licht en compact van formaat zijn.

Lees meer